Losos v listovém županu

Suroviny:

  • filé z lososa
  • citron
  • listové těsto
  • sýr strouhaný
  • rajčata 5 kusů
  • smetana ke šlehání
  • sůl,pepř
  • vajíčko
  • oregáno
  • máslo
  • kmín

Recept:

Omytého a osušeného lososa pokapeme citronem,posolíme a opepříme.Pláty listového těsta rozválíme a nakrájíme na obdélníky,do kterých poté zabalíme filé.V kastrolu si rozehřejeme máslo přidáme nakrájená rajčata,chviličku je rozváříme a zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou.Všeho přidáme tolik,aby omáčka byla dosti hustá a držela na vařečce.Nakonec ochutíme špetkou oregána,popř ještě zjemníme máslem.

Hotovou směs necháme vychladnout.Každý plátek lososa položíme na plát listového těsta,a přidáme vychladlou směs,tolik aby šlo těsto zabalit.Po pečlivém zabalení jej potřeme rozšlehaným vajíčkem a trošku posolíme a posypeme špetičkou kmínu.Dáme na vymazaný pekáč,nebo na pekáč s pečícím papírem a vložíme do trouby na cca 20min při 160 stupňích.
Hotové rozkrojíme na půl a podáváme s různě upravenými bramborami.

Pečený losos s rajčátky a pórkem

Suroviny:

  • losos filátka
  • citron
  • 2 pórky
  • cherry rajčátka(celá vanička)
  • máslo
  • 50ml bílého vína
  • sůl
  • bílý pepř(drcený)

Omytá a osušená filátka pokapeme citronem a osolíme.Pórky nakrájíme na kolečka a osmahneme zprudka na másle.Zapékací misku,či pekáček vymažeme máslem,vysypeme strouhankou a poklademe do něj polovinu pórku.Na pórek položíme plátky lososa a opepříme jednou špetkou bílého drceného pepře.Filátka zasypeme druhou polovinou pórku,přidáme celá omytá rajčátka a zalijeme 50ml bíleho vína.Celý pekáček zakryjeme alobalem,aby se nám vše krásně propeklo a pečeme tak 10-15 minut v troubě cca na 200 stupňů.

Podáváme s bylinkovou rýží ,nebo bramborami.

Losos s křenovou omáčkou

Suroviny:

  • Filátka z lososa
  • Citron
  • Smetana
  • Strouhaný čerstvý křen
  • Sůl,pepř
  • vývar
  • Máslo
  • Mouka hl.
  • Strouhanka

Omytá a osušená filátka z lososa pokapeme citronem a trošku posolíme.Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.Do pekáčku vložíme lososa a na filátka položíme ještě plátky másla a dáme péct na 15 minut do trouby cca 180 stupňů.Mezi tím si na pánvy rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou,uděláme si jako by jíšku.Zpěněnou jíšku zalijeme 100ml vývaru a mícháme,přilijeme smetanu a přidáme tak 2 lžíce strouhaného křenu a opepříme.Vše provaříme,popřípadě ještě zahustíme amerikou (hl.mouka s vodou).

Upečeného lososa nandáme na talíř,přelijeme křenovou omáčkou a podáváme opékanými bramborami.

Tatarák z lososa

Na dravý tatarský biftek z lososa budeme potřebovat :

Suroviny:

  • 500 g čerstvého lososa
  • 1 šalotka
  • drcený pepř
  • 1 cibule
  • sůl
  • máslo

Recept:

Očištěnou a omytou cibuli na jemno nakrájíme a vysypeme do připravené mísy.Syrového lososa zbavíme kůže a  nejlépe zubatým nožem nastrouháme lososa na  tak, aby se maso oddělilo od bílých blanek.

Poté jej přidáme spolu s ostatními přísadami do mísy k nakrájené cibuli.Vše řádně promícháme a dochutíme solí a pepřem případně podle chuti i sojovou nebo worcestrovou omáčkou.

Dále si připravíme topinky tak, že krajíc chleba překrojíme šikmo na dva díly a na rozpálené pánvi smažíme dozlatova. Po usmažení topinky potřeme česnekem a osolíme. Tatarák z lososa naneseme na topinky ve větší vrstvě a ihned podáváme.

Losos ve smetanové omáčce s medem

Suroviny:

  • Filé z lososa s kůží
  • smetana na vaření
  • máslo
  • citron
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • sojová omáčka
  • menší cibulka

Recept:

Omytého lososa pokapeme citronem a osolíme.Máslem vymažeme menší pekáček a lososa do něj vložíme,kůží dolů(aby se nám při pečení netrhal).Pečeme asi tak 15-20 minut.Mezi tím si na pánvy osmažíme malou cibulku na drobno nakrájenou.Po zesklovatění přilijeme tak 100ml smetany,zakápneme sladkou sojovou omáčkou a přidáme lžičku medu.Vše dohromady provaříme dokud omáčka nezhoustne.

Upečeného lososa přelitého hotovou omáčkou servírujeme s opečenými bramborami a plátkem citronu.

Losos na másle

Suroviny:

  • filátka z čerstvého lososa
  • půl kostky másla
  • kmín
  • sůl
  • citron
  • hladká mouka

Recept:

Omytého,osušeného lososa pokapeme citronovou šťávou a trochu osolíme.Necháme tak půl hodinky odpočinout v ledničce.Poté lososa obalíme v hladké mouce a na rozpálené pánvi s máslem osmažíme z každé strany cca 3 minutky.Do pánve přidáme ještě tak špetku kmínu.Losos by se měl rozpadat a zanechat si svojí lososovou barvu(růžovou).

Po usmažení lososa servírujeme s bramborami,na plátky lososa přidáme plátky másla a kolečko citronu.

Rybí polévka

Recept na rybí polévku z lososa:

Suroviny:

  • Zbylé části z celého lososa
  • Kořenová zelenina(mrkev,celer,petržel)
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Sůl
  • Pepř
  • masox

Recept:

Části z lososa dáme vařit do 2litrů vody,přidáme sůl,pepř,nové koření(jen tak 2-4 kuličky),a 3 lístky bobkového listu.Vše provaříme alespoň tak 20 minut.Po uvaření odebereme maso a odstraníme z něj pečlivě všechny kůstky .Do kastrolu s vývarem přidáme čerstvou kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kousky,přidáme jednu kostku masoxu a opět povaříme.

Až nám zelenina v polévce změkne,přihodíme do ní obrané maso,promícháme a podáváme.Jako ozdobu můžeme použít na kostičky nakájený a osmažený chleba,nebo rohlík.

Losos na smetaně

Suroviny:

  • 2 filé z lososa
  • máslo
  • citron
  • smetana
  • pórek
  • pertžel
  • hl.mouka
  • sůl a pepř

Omytý pórek a petrželku nasekáme na drobno.Omyté a osušené filé z lososa posolíme a pokapeme citronem.
Na pánvi rozpustíme máslo a lososa opečeme z obou stran.Po opečení lososa vyjmeme na talířek.Na tu samou pánev přidáme ještě tak lžíci másla a lehce na něm osmažíme pórek.Přidáme nasekanou petrželku a celé to zakapeme citronem.Nakonec přilijeme smetanu na vaření a provaříme,dokud omáčka nezhoustne,popř. osolíme,nebo opepříme.

Do hotové omáčky vrátíme lososa a prohřejeme.
Podle chuti podáváme s různě upravenými bramborami a nebo rýží.

Losos pečený v pomerančové šťávě s mandlemi

Suroviny:

  • 2 filátka z čerstvého lososa
  • 1dcl smetany
  • 1dcl bílého vína
  • máslo
  • olivový olej
  • mandle spařené loupané
  • čerstvá šťáva z velkého pomeranče

Omytá a osušená filátka z lososa pokapeme citronovou šťávou,ososlíme a osmahneme zprudka na olivovém oleji.Lososa vyjmeme z pánvičky a přendáme do máslem vymazaného pekáčku.Po chvilce zalijeme pomerančovou šťávou a bílým vínem,krátce cca 5 minut v troubě podusíme.Přidáme šlehačku a ještě tak 1 minutku pečeme.

Hotového lososa posypeme spařenými mandlemi a zalijeme šťávou z pekáčku.Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme dle své chuti.

Losos s brusinkovou omáčkou

Suroviny:

  • 2 filátka z lososa
  • citronová šťáva
  • sušené brusinky(pytlíček)
  • 2 polévkové lžíce zavařených brusinek
  • 1 smetana na vaření
  • olivový olej
  • máslo

Postup:

Omytá a osušená filátka(s kůží) pokapeme citrónem a trochu posolíme.Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.Mezi tím připravená filátka(kůží dolu) osmažíme(zatáhneme)na pánvi na olivovém oleji a poté vložíme do malého,máslem vymazaného pekáčku.Na filata položíme ještě plátky másla posypeme sušenýma brusinkama a dáme do toruby péct cca 5-10 minut.Po upečení by se měl losos rozpadat a měl by být pěkně růžový.Peče se s kůží,aby držel pěkně v celku.
Než se nám losos upeče,tak si připravíme jednoduchou omáčku.Do pánve,kde jsme osmahli lososa přidáme smetanu a provaříme.Až smetana zhoustne,přidáme 2 polévkové lžíce zavařených brusinek a mícháme.Povaříme cca 2 minutky.Omáčka díky brusinkám dostane barvu a sladko-trpkou chuť.
Upečeného lososa přendáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou.
Podáváme s bramborami,nebo rýží.

« Previous Entries